مدت زمان مطالعه : ۵ دقیقه
اسکولیوز(Scoliosis) انحراف جانبی ستون فقرات است و به مواردی گفته می شود که انحراف ستون فقرات بیش از 10 درجه باشد. اسکولیوز می تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد. در نوع مادرزادی میتوان از دوران کودکی با استفاده از بریس ها، کمربند ها و اورتز های تخصصی(Orthosis) و تمرین درمانی اختصاصی به کنترل و بهبودی شرایط اسکولیوز کمک کرد. اما نوع اکتسابی اسکولیوز معمولا به دنبال عادات غلط در فعالیت های روزانه، پوزیشن های اشتباه در نشستن و فعالیت های طولانی مانند رانندگی، استفاده ی غلط از وسایلی چون کوله پشتی و کیف های شانه ای، ضعف های یکطرفه ی عضلات بدن و بیماری های زمینه ای که با ایجاد عدم تعادل عضلانی در بدن، موجب بروز اسکولیوز می شوند.
هم سطح نبودن شانه ها، هم سطح نبودن راستای لگن، در برخی موارد اختلاف طول اندام های تحتانی، بهم خوردن راستای سر و گردن و ... . همچنین در صورت عدم کنترل اسکولیوز، مشکلات جانبی بسیاری از جمله دردهای کمر و گردن، اسپاسم های عضلانی، اختلالات لگن و بسیاری از مشکلات اسکلتی-عضلانی دیگر برای فرد رخ می دهد. همچنین لازم به ذکر است که اسکولیوز با توجه به انحرافات جانبی ستون فقرات دو نوع S و C شکل تقسیم می شوند که این موضوع با توجه به عکس های رادیولوژی و معاینات بالینی قابل تشخیص است.
در ادامه به چند تمرین عمومی برای کنترل اسکولیوز می پردازیم، اما جهت دریافت رژیم درمانی کامل و تخصصی لازم به معاینه ی تخصصی فرد است. در صورت ابتلا به اسکولیوز یا بروز هر یک از علایم مذکور و دریافت برنامه ی درمانی تخصصی با ما تماس بگیرید.
۱. روی زمین به پشت بخوابید. زانوها خم باشد و دستها را پشت سر یا کناربدن قرار دهید. گردن و شانهها را بالا بیاورید و به مدت 10 ثانیه نگه دارید، سپس به حالت اول بازگردید.
۲. روی زمین و به شکم بخوابید. دستها را پشت سر قلاب کنید. شانه، سر و دستها را تا جایی که قفسه سینه از زمین فاصله بگیرد، بالا بیاورید و به مدت 10 ثانیه نگهدارید، سپس به حالت اول بازگردید.
۳. در حالات ایستاده یا نشسته قرار بگیرید. انگشتان دو دست را در یکدیگر قفل کنید و بالای سر ببرید. به مدت 10 ثانیه نگهدارید و سپس دستها را پایین بیاورید.
۴. روبروی گوشه دیوار بایستید. پاها کمی از یکدیگر فاصله داده شوند. کف دستها را بالاتر از شانهها روی دیوار قرار دهید. بالاتنه را به سمت کنج حرکت دهید تا جایی که کشش در ناحیه قفسه سینه و شانهها را حس کنید. به مدت 15 ثانیه نگهدارید و به حالت اول بازگردید.
۵. در حالت ایستاده قرار بگیرید. درصورتیکه تحدب ستون فقرات به سمت راست است، دست راست را در کنار پهلوی راست قرار دهید و به همان سمت به صورت جانبی خم شوید و اگر تحدب قوس کمر به سمت چپ است این حرکت را برای سمت چپ انجام دهید. به مدت 15 ثانیه نگه دارید و سپس به حالت اول بازگردید.
۶. روی زمین و به پهلو دراز بکشید. زیر بغل بازویی که روی زمین قرار دارد یک رول یا بالش سفت قرار دهید. انگشت شست رو به بالا باشد و کف دست باز باشد. با استفاده از پاهای خود، تمام بدن خود را به جلو و عقب حرکت دهید تا بدین ترتیب غلتک قسمت فوقانی پشت را ماساژ دهد. تمرین را به مدت 60 ثانیه ادامه دهید.
۷. به حالت زانو زده روی زمین بنشینید. دستها را به بالای سر ببرید سپس درحالیکه به سمت جلو خم میشوید کف دستها را به سمت جلو بکشید و روی زمین قرار دهید. باسن را به سمت پاشنه پا بکشید و در حالت سجده قرار بگیرید. این وضعیت را به مدت 30 ثانیه نگه دارید، سپس بهآرامی به حالت اول بازگردید.
۸. به حالت چهاردست و پا روی زمین قرار بگیرید. دستها باید زیر شانهها و زانوها زیر باسن قرار بگیرند. پشت کمر را صاف و کشیده کنید. ناف را به سمت داخل بکشید و ستون فقرات را به سمت بالا محدب کنید. در این حالت سر را کمی پایین بیاورید. چند ثانیه مکث کنید، سپس شکم را به سمت پایین هدایت کنید و چند ثانیه مکث کنید.
۹. در حالت چهار دست و پا قرار بگیرید. دستها باید زیر شانهها و زانوها زیر باسن قرار بگیرند. پشت کمر را صاف و کشیده کنید. یک دست را مستقیم و تا ارتفاع شانه بالا ببرید و پای مخالف را بدون آنکه زانو خم شود تا ارتفاع باسن بالا ببرید و چند ثانیه نگهدارید. سپس تمرین را با دست و پای دیگر تکرار کنید.